Kuninkaalliset häät vuonna 1840

Päivälleen 176-vuotta sitten, kuningatar Viktoria meni naimisiin saksalaisen serkkunsa prinssin Albertin kanssa. Virallisemmin Albert von Sachsen-Coburg und Gotha

Kuva on Historic Royal Palaces FB-sivulta

Pari tapasi ensikertaa Kensingtonin palatsissa vuonna 1836 ja ehkäpä prinssi Albert hurmasi silloisen prinsessa Viktorian ensi näkemällä.

Viktoria ihastui Albertin ystävällisyyteen sekä viehättävään ulkomuotoon.

Nuoret tapasivat seuraavan kerran vuonna 1839 kun Viktoriasta oli jo tullut hallitsija. Viktoria kosi Albertia ja he menivät naimisiin vuonna 1840 St. Jamesin palatsissa.

Paria on toki romantisoitu ja jos haluat tutustua heidän elämään romanttisen viihteellisesti, suosittelen elokuvaa Nuori Viktoria. Mutta ilmeisesti tämä kuninkaallinen pari oli onnellinen vaikkakin ihmisinä ja rooleiltaan he olivat kovin erilaisia. Onnellisuutta lisäsi se, että ajan myötä Albert löysi paikkansa Viktorian rinnalla.

Pari sai valtavasti  lapsia, kaikkiaan yhdeksän. Lastensa kautta Albert ja Viktoria ovat  useimpien Euroopan kuningasperheiden esi-vanhempi. Heidän jälkeläisiinsä kuuluvat muun muassa Yhdistyneiden kuningaskuntien nykyinen hallitsija kuningatar Elisabet, Espanjan Felipe VI, Tanskan kuningatar Margareetta II , Norjan Harald V ja Ruotsin Kaarle XVI Kustaa.

Jos Lontoon visiitillä haluaa kulkea parin jalan jäljissä, voi kierroksen aloittaa Kensingtonista, jossa pari rakastui. Kenisingtonissa voi vierailla upeissa edustustiloissa, jotka kertovat Englannin kuningaskunnan 1700-luvun mahdista.

Myös palatsin puutarha on upea, joten ihanteellinen aika visitoida on ehkä vähän keväisempi ajankohta.

Jo toukokuussa kevät on saarivaltiossa pitkällä ja osa puutarhasta on jo kukkaloistossa. Kensingtonin palatsin puutarhassa on myös kuningatar Viktorian puolisolleen rakennuttama muistomerkki.

Viktoria ja Albert menivät naimisiin St.Jamesin palatsissa olevassa Chapel Royalissa. Chapel Royal ja samassa palatsissa oleva Queen´s Chapel ovat aktiivisessa käytössä, joten joka sunnuntai jommassa kummassa on jumalanpalvelus, joten jos haluaa kulkea Viktorian ja Albertin avioliiton alkutaipaleen jalan jäljissä, kannattaa poiketa sunnuntaiseen jumalanpalvelukseen.

Seuraava looginen askel on Buckinghamin palatsi, jonka ensimmäiset kuninkaalliset asukkaat Viktoria ja Albert olivat. Viktorian setä oli aloittanut palatsin remontoimisen, mutta ei ennättänyt asua palatsissa. Viktorian ja Albertin jo asuessa palatsissa, laajennettiin palatsia ja 1840-luvulla rakennettiin nykyinen julkisivu.

Neljäs mielenkiintoinen steppi näiden kuninkaallisten jäljillä on Viktorian ja Albertin museo, Victoria and Albert museum, jonne muuten on vapaa pääsy. Museossa on laaja perusnäyttely 1600-1800 luvun designia ja vaihtuvia näyttelyitä. Paikka on suuri, joten kannattaa valita mitä haluaa nähdä

tai sitten vain kulkea sen aikaa kun jaksaa kävellä ja jatkaa toisella kertaa.

Museo on lempipaikkojani Lontoossa ja vaikka olenkin käynyt siellä vain kahdesti. Jokainen joka nauttii kauniista esineistä, nauttii museon näyttelyistä, Museossa on miljoonia esineitä, keramiikkaa, huonekaluja, piirustuksia, vaatteita, koruja ja kirjoja. Paikka on kerrassaan ihana ja hienoa on myös se että museon on Albertin hengen mukaisesti ilmainen jokaiselle kulkijalle.

Albertin kuoltua melko nuorena jäi Viktoria syvästi kaipaamaan miestään. Viktoria rakennutti Albertin muistoksi valtavan muistomerkin Albert Memorial, joka on vaikuttava, aikansa luomus. Retki kuninkaallisen parin jalan jäljissä on luontevaa päättää Kensingtonin palatsin puutarhaan, Albertin muistomerkin äärelle.

prince albert memorial kensington gardens
Prinssi Albertin patsas on John Henry Foleyn luonnostelema

Tiesitkö että

-Victoria and Albert museumissa (V&A) on näyttelyiden lisäksi erilaisia tapahtumia, kuten esitelmiä ja erilaisia teemakierroksia. 18.2. on esitelmä muodista

-Kensingtonin puistossa on myös Peter Panin patsas aa prinsessa Dianan leikkipuisto

-Kensingtonin puiston ja V&A:n välimatka on kävellen noin kymmenen minuuttia, joten Viktorian ja Albertin jalan jäljissä, kuten muutenkin Lontoon keskustassa kannattaa todellakin kulkea jalan.

 

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: