Poirotin, Marplen vai Agathan jalanjäljillä

Tänään on kulunut 40-vuotta maailman tunnetuimman murha-tädin, DameAgatha Christien, kuolemasta. Christie oli yksi lapsuuteni lempikirjailijoista, rakastin -niin kuin miljoonat muutkin- arvuutella Kukasenteki? Ja syyllinen ei todellakaan ole juuri koskaan hovimestari.

Agatha Christie on William Shakespearen jälkeen kaikkien aikojen myydyin kirjailija. Hänen kirjojaan on myyty noin kaksi miljardia kappaletta, aika hyvin naiselta, josta tuli kirjailija ”vahingossa”.

Ainoastaan Raamattua, Jules Vernen tuotantoa sekä Harry Potter -kirjoja on käännetty useammalle kielelle kuin Christien kirjojaan. Hänen uransa kesti yli 50-vuotta ja hän oli äärimmäisen tuottelias, hän kirjoitti jopa kolme kirjaa vuodessa. Ennätys taitaa olla kirja viikonlopussa.

Erityisesti ensimmäisestä miehestään erotessaan hän paneutui kaikin voimin kirjoittamiseen. Tuotannossa on 66 murhatarinaa, mutta hän käsitteli-salanimen turvin- myös ihmissuhteita vähemmän murhaavasti ja hyvin omaelämänkerrallisesti.

Christien näytelmää Hiirenloukku on esitetty St Martinin teatterissa Lontoon West Endissä vuodesta 1952 asti; se on maailman pisimpään yhtäjaksoisesti esitetty näytelmä ja sillä on ollut miljoonia katsojia.

teatteri, Hiirenloukku, Agatha Cristie

Jos haluat mennä katsomaan sen, kannattaa liput hankkia jo Suomesta. Voit hankkia liput teatterin sivuilta tai suomeksi esim. täältä

Hiirenloukku pohjautuu Christien lyhyeen radionäytelmään Kolme sokeaa hiirtä. Teos oli tilaustyö, jonka hän kirjoitti kuningatar Maryn kunniaksi tämän 80-vuotis syntymäpäiväksi 1947. BBC oli lähestynyt kuningatarta ja kysynyt minkälaista ohjelmaa hän haluaisi kuunnella juhlalähetyksessään ja hän pyysi ”jotain Christieltä”, jota hän suuresti ihaili.

Christien tunnetut hahmot Hercule Poirot ja Neiti Marple ovat tulleet lihaksi ja vereksi hienoissa tv-sarjoissa.

TV-sarjojen kulisseina nähdään usein noin 1930-luvun Englanti.

Poirotin ensiesiintyminen oli romaanissa Stylesin tapaus (1920). Romaanissa Poirotin kanssa murhaa tutki kapteeni Hastings ja komisario Japp, jotka seikkailivat useassa Poirot-romaanissa. TV on vaikuttanut niin, että Poirotin ruumiillistuma on näyttelijä David Suchet, joka on esittänyt Poirotia kymmenissa TV-näytelmissä yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Christie kirjoitti Poirotin viimeisen tapauksen, Esiripun, jo toisen maailmansodan aikana turvatakseen tyttärelleen Rosalindalle elannon mikäli itse kuolisi pommituksessa. Kirja suljettiin kassakaappiin ja julkaistiin juuri ennen Christien kuolemaa 1970-luvulla. New York Times julkaisi 6. elokuuta 1975 etusivullaan Poirot’n kuolinilmoituksen kuvan kera Esiripun ilmestyttyä.

Neiti Marple ratkaisi murhia yli kolmessakymmenessä teoksessa. Ensimmäinen Neiti Marple -romaani oli vuonna 1930 ilmestynyt Murha maalaiskylässä.

Itse pidän enemmän Poirotista,

joten jos kulkisin jommankumman Hahmon jalanjäljissä, olisi se Poirot.

Poirotin koti on fiktiivinen Whitehaven Mansions. ITV:n Hercule Poirotissa nähty talo on kuitenkin todellinen olemassa oleva rakennus, oikealta nimeltäään Florin Court ja se sijaitsee Lontoon Smithfieldissä, Charterhouse Squarella.

Poirot seikkailee menneessä maailmassa ja monen tarinan kulissina ovat kauniit vanhat talot, upea maalaismaisema tai eksoottiset kohteet.

Yksi hienoista kulisseista on Ingress Abbey, joka oli kuvauspaikka Poirot-seikkailussa Kaapattu pääministeri. Ingress Abbey on historiallisesti merkittävä talo Kentissä, mutta se ei valitettavasti ole avoinna yleisölle. Talon nykyiset omistajat, Irene ja Sam Malin, ovat korjauttaneet sitä ja voihan olla että se ainakin osittain avataan yleisölle tulevaisuudessa.

800px-Ingress_Abbey,_Greenhithe,_England_-_April_2009, Ingress Abbey
Ingress Abbey, Kent

Neiti Marple asuu fiktiivisessä St.Meadin maalaiskylässä omassa pikku mökissään. Neiti Marplen tarinat sijoittuvat usein hänen kyläänsä. Kylää on esittänyt mm. Nether Wallopin kylä, siellä on filmattu mm. Murha Maalaiskylässä. Ainakin itseäni jännitäisi asua St.Meadissa,

koska siellä todennäköisyys tulla muratuksi taitaa olla korkeampi kuin muissa uinuvissa maalaiskylissä.

Nether_Wallop,_Five_Bells_Lane-geograph-1812464, St. Mary Mead
Miss Marplen (Joan Hickson) mökki St. Mary Mead´ssa (Nether Wallop)

Englannin Agatha Christie keskus on kuitenkin etelässä sijaitseva Torquay. Siellä Dame Agatha Mary Clarissa Christie, o.s. Miller syntyi vuonna 1890. Valitettavasti hänen synnyinkotinsa, Ashfield, purettiin 1960-luvulla.

Torquayssa Agatha myös meni naimisiin Archie Christien kanssa vuonna 1914 ja The Grand Hotel Torquayssa nuoripari vietti hääyönsä. Varsinainen yhteinen elämä alkoi vasta 1918, sillä avioliiton alkuvuodet molemmat palvelivat sodassa.

Sodan jälkeen pariskunta kierteli maailmaa ja Englantiin palattuaan heidän elämä pikku hiljaa vakiintui. Christien ensimmäinen romaani julkaistiin 1920 ja vuonna 1926 Christiet ostivat ensimmäisen talonsa, joka sai nimen Styles. Yhteinen perhe-elämä Englannissa jäi lyhyeksi kun Archie halusi avioeron rakastuttuaan toiseen naiseen.

Järkyttynyt Agatha karkasi ja oli lähes pari viikkoa teillä tietämmättömillä.

Hän vietti sen ajan hotellissa Harrogaten kylässä Yorkshiressä. Nykyään hotellin nimi on Old Swanja samalla paikalla on ollut hotelli 1700-luvulta saakka.

Hotelli on vasta uudelleen remontoitu ja kalustettu. Rakennus on listattu historiallisesti arvokkaaksi.  Agatha Christie yhteyden voimalla hotellissa järjestetään murha-viikonloppuja ja illallisia, lue lisää. Jos et halua murhaleikkiin etkä yöpymään hotelliin voit käydä Deluxe iltapäiväteellä hintaan 17,95£ (n.24 €)

Agathan ja Archien ero oli todellakin lopullinen, he eivät tavanneet enää koskaan. Christie meni uusiin naimisiin argeologi Max Mallowanin kanssa vuonna 1930 ja pariskunta vietti osan aikaa vuodesta argeologisilla kaivauksilla. Argeologia näkyykin useissa Chritien kirjoissa ja hän myös kirjoitti osan tuotannostaan kaivauksilla.

Pariskunta Mallowan asui Englannissa useassa paikassa.

1930-luvulla Christie osti kaksi taloa, toinen oli Winterbrook House Wallingfordissa, Oxfordshiressä ja toinen oli Greenway House, Devonissa.

Molemmissa taloissa perhe asui usean vuosikymmenen ajan, Greenway House oli perheen kesäkoti Englannissa ja Winterbrook House oli pysyvämpi koti, erityisesti kun Mallowan ei enää osallistunut kaivauksiin ulkomailla. Dame Agatha Christie kuoli Winterbrookissa 12.1.1976.

Sininen kyltti Winterbrook Housen seinässä

Agatha Christie -nimellä Agatha Mallowan- on haudattu Wallingfordiin Cholseyn seurakunnan St. Maryn kirkon hautausmaalle.

Wallingfordin pieni kylä on pullollaan muistoja Christiestä,

paras tapa kulkea hänen jäljissä on tehdä pieni kävelyretki. Kylässä on myös museo, jossa on pysyvä Agatha Christie näyttely. Museo on kiinni talvet. Se avataan kaudelle 2016 maaliskuun alussa.

Museossa esitellään ylpeästi myös kylän muuta historiaa ja kuten niin monessa muussakin paikassa Englannissa, historia on pitkä.

Historiallisissa kaivauksissa on löydetty muistoja ajoista jo ennen viikinkiaikoja. Tänä vuonna vietetään Wilhelm Valloittajan juhlavuotta ja museossa on näyttely 1066:William comes to Wallingford.

Agatha ja Max asuivat talossa Agathan kuolemaan saakka

Miten päsee Wallingfordiin? Autolla Lontoosta noin 1,5 tuntia ja junalla 1h 43 minuuttia Paddingtonin asemalta.

Agathan jälkeläisia asui Greenway Housessa vuoteen 2000 saakka. Nyt taloa ylläpitää The National Trust ja se taitaa olla Christien kodeista ainoa yleisölle avoinna oleva. Hercule Poirot tv-sarjan Kuolleen miehen huvimaja on kuvattu Greenwayssä.

greenway, Agatha Christie, Englanti
Agatha Christien mielestä Greenway House oli ”maailman kaunein paikka”

Miten päästä Greenway Houseen? Greenway on lähellä Torquayta. Jos esim. yövyt Torquayssa, voit ajaa talolle autolla, mutta parkkitilaa on rajoitetusti, joten parkkipaikka on varattava etukäteen. Matka autolla kestää noin 20 minuuttia. Lisätietoa Greenwayn sivuilta kohdasta How to get there

Torquayn ja talon välisen matkan voi matkustaa tyylillä vanhan ajan linjuriautolla. Auto kulkee kesäaikana, noin maaliskuusta lokakuulle, lue lisää täältä. Linjuriautolla matka kestää noin tunnin ja perilläoloaikaa on parisen tuntia ja iltapäivällä pääset samalla kyydillä takaisin Torquayhin.

Museobussi, Greenway house, Agatha Cristie
Bussi Greenway Houseen

Jos haluat nauttia kauniista jokireitistä tule Greenway Houseen veneellä Dartmouthista (Torquay – Dartmouth autolla noin tunti), katso lisätiedot täältä. Matka kestää noin puoli tuntia ja laivalaiturista talolle on  pieni kävelymatka, mutta välillä kulkee myös yhteysvaunu. Lautalla pääsee myös Totnesista, Brixhamista tai Torquayasta.

Ja vielä yksi mahtava tapa saapua Greenway Houseen on tulla höyryjunalla, Hercule Poirot -tyyliin. Lue lisää Darthmout Steam Railway and River Boat Company -sivuilta.

Torquayssa voi kulkea Agatha Cristie mailin. Se on kävelykierros Englannin Rivieralla, jonka varrella on Christien elämän tärkeitä kohteita kuten The Grand Hotel –jossa Agatha ja Archie Christie siis viettivät hääyönsä 1914 ja Torre Abbey Garden – jossa on Agathan kasvikokoelma. Innostus myrkyllisiin kasveihin johdatti Agathan myrkkyjen maailmaan. Myrkkyosaaminen auttoi häntä keksimään murhatapoja ja monissa hänen tarinoissaan käytetään jotain eksoottista-kin myrkkyä.

Kävelykierroksella näet myös Princess GardensABC murhien tapahtumapaikan. The Pavilion – täällä Archie Christie kosi nuorta  Agatha Milleriä. Imperial Hotel – esiintyy useissa Christien tarinoissa. Hotellissa vieraillessasi voit elää hetken kuin aina tyylistään tiukka belgialainen. Torquay Museum – museossa on Englannin ainoa Agatha Christie galleria. Galleriaan on mm. tehty tv-sarjasta tuttu Poirotin työhuone. Pysyvässä näyttelyssä esitellään Christien elämää ja uraa laajasti. Mailin varrelle mahtuu monta muutakin paikkaa.

Miten pääset Torquayhin:

  • Lontoosta junalla 3 h 20 min (Paddingtonin asemalta)
  • Lontoosta autolla noin neljä tuntia, Gatwickistä noin 3,5 tuntia.

Missä asua Torquayssa:

 Agathan jalanjäljillä vaikka näin:

1.päivä. Aamulento Lontooseen, lentokentältä vuokra-autolla Torquayhin. Majoittautuminen Imperial Hotelliin, Poirot-tyyliin. Coctailit hotellissa.

Hintaesimerkki hotelli (toukokuussa 2016): Viisi yötä sviitti kahdelle noin 1300 euroa, viisi yötä perhehuoneessa 778 euroa viisi yötä kahdenhengen huoneessa 477 euroa. Hintoihin kuuluu aamiainen (hinnat suoraan hotellin sivulta)

sviitti, Imperial Hotel, Englannin Riviera, Poirot, Agatha Cristie
Sviitti, viisi yötä 918£, noin 1300 euroa

Hintaesimerkkilennot (toukokuussa 2016): Sopivat suoratlennot esim. British Airways, kahdelle 281 euroa. Lennot ovat Heathrown kentälle ja tulo Lontooseen vielä inhimilliseen aikaan (18.20) ja paluulento lähtee myös illalla (hinnat momondo.fi kautta).

Hintaesimerkki auton vuokraus, www.autoeurope.fi. Perheauton hintahaitari on noin 200-700 euroa. Autoeuropen sivulta näkee usean  vuokrausfirman saatavuuden ja hinnat.

2.päivä. Kävelyretki Torquayssa, jossa tutustutaan Agatha Christie maililla Christien elämässä merkittäviin kohteisiin. Iltapäivätee The Grand Hotellissa (hienompi kelloviidentee maksaa noin 20 euroa/henkilö)

3.päivä. Tutustuminen Torquayn museoon, jossa esim. Poirotin työhuone ja muuta esineistöä. Museossa myös muita näyttelyitä. Iltapäivällä rantaelämää (museon pääsymaksu aikuisilta noin 8,20, lapsilta 5,20 ja perhelippu 24,50)

4.päivä.Greenway House. Autolla Paigntoniin (Torgyasta noin 15min), josta höyryjunalla Greenwayhin ja pieni patikointi juna-asemalta talolle TAI antiikkisella linjuriautolla Torquaysta suoraan Greenway Houseen.
Pääsylippu Greenway Houseen aikuilta noin 14 euroa, lapsilta noin 7 euroa, myös perhelippu saatavilla
Jos matkalla on mukana lapsia, voi  paluuseen Paigntoniin liittää vierailun Paigntonin eläintarhassa. Eläintarhassa on mm. kirahvi, sarvikuono, gorilla ja elefantti. Näitä eläimiä ei näe ainakaan Korkeasaaressa (perhelippu Paigntonin eläintarhaan noin 70 euroa -huh huh-). Huom. Aukioloajat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan.

5.päivä. Rantaelämää, kenties pieni risteily…

6.päivä. Paluu Lontooseen (lentokentälle) ja iltalento kotiin
Tiesitkö että

-Agatha Christie itse toivoi Joan Hicksonin esittävän Neiti Marplea

-Agatha Christie inhosi Poirotia…koska juuri Poirot-tarinoita häneltä odotettiin vaikka hänellä oli paljon muitakin ideoita

-Agatha työskenteli miehensä rinnalla tämän argeologisilla kaivauksilla


Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d