Sevilla, Andalucían sykkivä sydän

Nämä Sevillan kuvat löytyivät hyvin talletetusta valokuvakassista, jossa ovat olleet tallessa nyt noin kymmenen vuotta. Matkastakin on jo yli 15-vuotta.

Muistan hyvin miten Sevilla teki vaikutuksen. Kaupunki on upea, oikea Espanjan Grand old Lady tai oikeastaan Doña Sevilla. Vietin syksyisessä Sevillassa muutaman aurinkoisen päivän ja muistan kaupungista -sen hienojen nähtävyyksien lisäksi- sen lämmön ja auringon. Ja värit.

areena, Sevilla, härkätaistelu, Andalucía, Espanja

Yksi vaikuttava nähtävyys on kaupungin vanha härkätaisteluareena. Areena on yksi maailman arvostetuimpia. Tässä kuvassa areena toistaa mahtavasti espanjalaisia värejä.

Täältä pohjoisen näkökulmasta härkätaistelut nähdään epäilyttävänä toimintana, mutta edelleen ne ovat osa espanjalaista kulttuuria.

Tapahtumat ovat sosiaalisia tapahtumia joihin mennään sekä katsomaan taisteluja ja muita ihmisiä -ja mikä tärkeintä- näyttäytymään.

Katalonia on kieltänyt taistelut, mutta muualla maassa -erityisesti Andalucíassa- ne ovat edelleen voimissaan. En usko, että härkätaisteluja aivan heti lopetetaan sillä ne ovat jo roomalaisajan peruja ja satojen vuosien aikana ne ovat sementöityneet osaksi espanjalaista kulttuuria ja elämää.

Itse areenassa, vaikka se onkin visuaalisesti upea, ei ole paljoa katsomista, mutta areenalla on myös museo mikäli härkätaistelun historia kiinnostaa. Härkätaisteluja näkee ympäri Espanjaa, mutta Sevillan -ja muutaman muun kaupungin arenoilla- on mahdollisuus nähdä hienoimmat taistelut. Kausi alkaa helmikuussa ja jatkuu syksyyn, noin lokakuulle. Talvi on perinteisesti pidetty siestaa. Sevillassa parhaita taisteluja nähdään Kevät Karnevaalin aikaan (huhtikuussa).

En ole koskaan ollut härkätaistelussa, mutta areena kutkutti mielikuvitusta.

Kävikö Hemingwaykin täällä katsomassa taisteluja? Ehkä, ehkä ei. Kuitenkaan hänen härkätaistelukirjansa eivät sijoitu Sevillaan.

sevilla-1, plaza de Espana, Espanja, plaza, Sevilla
Plaza de Españan paviljonki

Plaza de España on Maria Luisan -puiston upea keskus. Plaza rakennettiin vuoden 1929 Amerikkojen maailmannäyttelyä varten.

Itse puisto on suuri ja viihtyisä. Puiston puut ovat suuria ja tarjoavat ihanaa suojaa varjostaessaan puiston käytäviä. Puiston ympärillä on kauniita paviljonkirakennuksia. Suosittelen puistoa rauhoittumiseen. Ja kuumana päivänä myös vilvoitteluun, sillä suurten puiden alla on syksyllä keltaista käyskennellä. Puisto on myös ihanteellinen eväsretkikohde.

Sevillassa, kuten Andalucían muissakin vanhoissa kaupungeissa, on vanha maurilainen linnoitusAlcazar. Linna, tai linnoitus, on kiehtova. Linnan vanhimmat osat on rakennettu 900-luvulla, linna on alun perin ollut maurihallitsijoiden hallintopalatsi ja sitä on uudelllen rakennettu ja muokattu läpi vuosisatojen. Alcazar, tai oikeastaan Kuninkaallinen Alcazar, on tyyllillinen sekamelska.

Alcazar on edelleen kuninkaallinen, sillä se toimii yhä kuningasperheen asuntona Sevillassa.

Suurin osa jäljellä olevasta linnasta on maurien kuninkaan -vuodesta 1364 alkaen- rakennuttamaa linnaa. Se on yksi parhaista mudéjar-arkkitehtuurin esimerkeistä. Keisari Kaarle V:n goottilaiset lisäykset luovat kontrastia islamilaiselle tyylille.

sevilla-2, Alcazar, Sevilla, Game of Thrones, Espanja, kuninkaallinen

Siellä vaeltaessa voi myös omassa mielessä siirtyä menneeseen aikaan ja kuvitella keitä linnassa on asunut menneinä aikoina. Linna on toiminut kautta vuosisatojen alueen hallitsijan kotina, joten se on takuu varmasti ollut valtataistelujen ja juonittelujen kehto.

Myös Game of Thrones -sarjassa Dornen Water Gardens(kin) on juonittelun ja valtataistelun tyyssija. Water Gardens -kohtaukset on siis kuvattu Alcazarissa ja paikka on todella herännyt henkiin. Jos kävisin Sevillassa nyt, osallistuisin Game of Thrones -kävelykierroksille (46 euroa ja kaksi tuntia).

Sevillan The maamerkki on La Giralda

La Giralda on Sevillan katedraalin kellotorni, joka on alunperin rakennettu moskeijan minareetiksi ja vartiotorniksi. La Giralda on 1100-luvun lopulta ja sitä pidetään yhtenä hienoimmista Almohadien minareeteista.Kaksi muuta upeaa minareettia ovat Marokossa

Katedraali on rakennettu 1400-luvulla. Aiemmin samalla paikalla oli moskeija. Kun kristityt kuninkaat valtasivat Sevillan, alkoi kaupunkiin tietysti nousta kristittyjä monumentteja. Sevillan katedraali on maailman suurin katedraali, ja kirkko, ja keskiajan suurin goottilainen rakennus. Katedraali ei kuitenkaan ole museo vaan siellä pidetään säännöllisesti messuja.

katedraali-malli, La Giralda, Sevilla

Toinen ikoninen torni on Torre del Oro, Kultainen torni, joka on rakennettu vartiotorniksi noin vuonna 1220. Torni on viimeinen suuri rakennus, joka on rakennettu kaupungin muslimihallinnon aikana.

WP_20160109_15_19_49_Pro 1, Sevilla, sillat, Espanja
Puente de Triana valmistui 1850-luvulla

Sevilla on myös siltojen kaupunki, sillä kaupunkia halkoo suuri Guadalquivirjoki, jota pitkin kaupunkiin on tullut elämää. Joki on ollut yli 650 kilometriä pitkä valtatie, jota pitkin on kuljettu tavaraa ja ihmisiä jo ennen kaupungin roomalaista aikaa. Joen madaltuminen 1700-luvulla aiheutti osaltaan sen että siirtomaiden kauppa siirettiin Cádiziin.

Sevillan vanhakaupunki on mukavan kompakti; Alcazar, Katedraali, härkätaisteluareena, Kultainen torni sekä Maria Luisan puisto ovat kaikki melko lähekkäin.

Samaan päivään ei kuitenkaan kannata tunkea liian monta nähtävyyttä.

sevilla-satelliittisevilla-kartta Jos kuitenkin haluaa olla ”tehokas” ja nähdä mahdollisimman monta paikkaa mahdollisimman lyhyessä ajassa, kannattaa hankkia Sevilla Card. Kortilla pääsee useisiin nähtävyyksiin ilmaiseksi, sillä saa alennuksia joistakin ruoka-, flamenco- sekä ostospaikoista. Kortin voi hankkia 24, 48 tai 72 tunniksi.

Itse kuitenkin suosittelen valitsemaan 1 – 2 juttua per päivä, jotta aikaa jää myös sulatella niin ruokaa kuin kokemuksia ja nauttia Sevillan ilmapiiristä.

Paras aika mennä Sevillaan on kevät.

Keväällä kaupungissa on kaksi iso juhlaa: Pääsiäinen (Semana Santa) sekä Kevät karnevaali eli Feria de Abril. Ja jos aikaa ei ole useita viikkoja (Semana Santan ja Ferian välissä on kaksi kokonaista viikkoa), valitsen Ferian.

Feria sevilla 2016, Sevilla, Espanja

evi-consejos-para-llegar-real-201504141741.html”> Feria kuva ABCdesevilla[/caption]
Ferioita pidetään muissakin Andalucian ka
Ferioita pidetään muissakin Andalucían kaupungeissa, mutta Sevillassa juhla on Suuri, se on kaupungin perinteinen ISO tapahtuma, jossa ihmiset haluavat näyttäytyä ja viettää aikaa.

Aidoilla sevillalaisilla saattaa olla juhla-alueella oma ”talo”, caseta, jossa vietetään aikaa seurustellen, syöden, juoden, tanssien ja nauttien hyvästä musiikista. Jos ei ole niin onnekas, että omistaa oman talon, on paikalla joitakin yleisiä taloja ja ainahan voi saada kutsun aitoon sevillalaiseen casetaan…

et=”_blank” rel=”noopener”> Perinteinen caseta (Kuva täältä)

[/caption]Iso osa Feriaa ovat puvut, hevoset sekä härkätaistelut. Härkätaistelujen osalta Ferian taistelut ovat kauden huipputapahtumia.

Kaikkein tärkein asia Feriassa on kuitenkin yhdessä olo perheen kanssa ja seurustelu, tyylillä tietenkin

Tiesitkö että

-Sevilla on Andalucían pääkaupunki

Guadalquivirjoki oli roomalaisten aikaan purjehduskunnossa aina Cordobaan saakka

-Sevillan perusti Herkules, ainakin legendan mukaan

-Sevillaan vai jonnekin muualle? Hanki äkkilähdöt edullisesti täältä!

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: