Minne sitä matkustaisi, osa 1 – Matkalla suureen ulkoilmamuseoon?

Osa matkustelun viehätystä on tietysti matkoista haaveilu ja matkojen suunnittelu. Itse olen viehtynyt moniiiin paikkoihin, mutta päällimmäisenä mielessä on nyt Britannia.

Britannia on yhtä suurta ulkoilmamuseota -kun sellaisesta sattuu tykkäämään niin ei siis ihme että sinne haluaisin matkustaa.

Toisaalta joskus ilman suunnitteluakin voi lähteä, ottaa vain matkan jonnekin, eikä tietenkään haittaa että yllätysmatka on Halpa.. Halpasivustoja on vaikka ja kuinka, mutta Parhaat matkatarjoukset löydät täältä!

Seuraan twitterissä useita englantilaisia matkailusaitteja, yksi suosikeistani on English Heritage, joka on saman nimisen organisaation mahtava sivusto. Sivusto esittelee organisaation hoitamia kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita. Organisaatio hoitaa kohteita Hadrianuksen muurista ja Stonehengestä upeisiin kartanoihin ja lukuisiin linnojen, luostareiden ja roomalaisten varustusten raunioihin.

Yksi upea Heritage-raunio on Whitby Abbey. Whitby sijaitsee Pohjanmeren rannalla nummien laidalla ja kylän on kirjoittanut -goottien- maailman kartalle kaikkien Vampyyritarinoiden äiti ja isä, Bram Stoker.

Beautiful sunset sky at Whitby
Kuva: English Heritage -sivusto Whithby Abbey

Maailman gootti-keskuksen lisäksi Whithby on erittäin kaunis merenrantakylä, jonka tunnettuja maamerkkejä ovat majakka ja aallonmurtaja. Seuraan kylää twitterissä, joten saan mukavasti päivittäisen Whitby-annoksen pitämään matkakuumetta yllä. Kylällä on myös oikein oivat nettisivut.

Sivujen kautta olen löytänyt majoituspaikkoja (ihanan vuokramökin), mielenkiintoisia ruokapaikkoja ja tiedän, että huhtikuussa kylässä on sekä goottibileet että musiikkitapahtumia…

Toinen mahtava koko Englannin kattava sivusto on National Trust -säätiön sivusto. Säätiö ylläpitää arvokkaita historiallisia rakennuksia, puutarhoja sekä muita luontokohteita, joten jos tykkäät katsella miten englantilainen aatelisto eleli tai tykkäät vaeltaa luonnossa, kannattaa käydä tutustumassa säätiön kohteisiin.

Voit valita kohteita mm. sen mukaan kiinnostaako eläimet ja luonto, rakennukset ja muu rakennettu perintö (mukaan lukien taide), ympäristö vai ruoka tai voit valita kohteita myös alueen mukaan, mikä onkin kätevää jos olet jo päättänyt paikan mihin matkustat ja haluat katsoa mitä kiinnostavaa lähellä on.

Itselleni unelmaloma on sellainen, jossa on sopivassa suhteessa hienostelua, historiaa, ruokaa ja ulkoilua.

Tämä aiheuttaa pakkaamiseen pientä harmia, sillä esim. patikoidessa hyvät jalkineet ja sopiva vaatetus on osa miellyttävää retkeilykokemusta.

Jos ei muuta voi pakata mukaan, niin hyvät kengät ainakin on oltava. Itse olen shopannut Haltin kenkiä koko perheelle ja täältähän niitä löytyy: Jalkineet ulkoiluun ja retkeilyyn Haltin valikoimista

Muuten tuo matkalle pakkaaminen onkin luku sinänsä. Halvimpiin lentolippuihin ei aina sisälly varsinaisia matkatavaroita tai painomäärät voivat olla hyvinkin rajoitetut. Perheen kanssa matkatessa en ehkä juuri tässä kohtaa säästäisi.

A striking view of walkers on the Scafell path with Wastwater in the distance at Wasdale, Cumbria
Kuva: National Trust -sivuilta

National Trust kohteista minun visiittilistalle on päässyt Charlecote Park. Charlecote Park on Kuningatar Viktorian aikaisessa asussa ja talossa voikin suorittaa aikamatkan 1800-luvulle. Itse paikka ja talo ovat vanhempaa perua.

Talo on kaunis kokonaisuus, se ei ainoastaan anna mahdollisuutta tirkistellä menneeseen elämäntapaan, joka suurimmalle osalle maailman ihmisistä on vieras, vaan se mahdollistaa myös ihailla taidetta ja kauniita, käsintehtyjä esineitä sekä upeaa luontoa. Talo sijaitsee luonnonkauniin puiston keskellä, joten se on ideaali kohde ihastella monenlaista kauneutta.

geograph-3598321-by-David-Dixon Charlecoten peurapuiston asukki. Kuva David Dixon
geograph-3598096-by-David-Dixon(1) Charlecote park kutsuu kävijää. Kuva: David Dixon

Kuitenkin ehdoton ykkönen Minne mennä -listallani on se Ihka Oikea Pemberly eli Lyme Park. Cheshiressä, noin keski-Englannissa.

Tarvitseeko tätä jotenkin perustella, ota mielikuva jossa Mr. Darcy nousee lammesta Pemberlyn edessä…

Lyme Parkiin on noin tunnin ajomatka Manchesterista, joten jos ottaa halvat lennot Manchesteriin niin vink vink… (noin 300 euroa viikonloppu Manchesterissa: lennot ja kaksi yötä hotellissa esim. ebookers) …Lyme Parkiin pääsee kätevästi vuokra-autolla.

Lisäksi on suuri määrä historiallisia rakennuksia ja puistoja, jotka ovat edelleen yksityisten perheiden omistamia ja ylläpitämiä. Näitä paikkoja löytää parhaiten alueellisten sivustojen kautta tai googlaamalla jollain itseäsi kiinnostavalla teemalla (Englanti on myös täynnä erilaisia kuvauskohteita, joten jos olet Harry Potter- tai Hercule Poirot fani voit kiertää maata kuvauskohteesta toiseen). Jokainen itseään kunnioittava kolkka Englannissakin on tehnyt Visit-sivuston, joten netti on pullollaan ihania kohteita, jotka vain odottavat löytäjäänsä.

Omalla visiittilistallani ovat kärjessä fiktiosta tutut Dowton Abbey ja toinen Pemberly

Highclere Castle toimi iki-ihanan Dowton Abbeyn näyttämönä. Juuri nyt poden mielipahaa sarjan päättymisestä, joten pieni pyhäinvaellus taloon on siis aivan perusteltua, vai kuinka?

Talossa pääsee ihailemaan Crawleyn perheen elämän näyttämöä: punasohvaista kirjastoa, juhlallista ruokasalia, kaunista oleskeluhuonetta ja muistoja herättävää aulaa (muistatko kun Mary ja Mathew tanssivat aulassa salaa..). Talo on auki noin 60-70 päivää vuodessa, joten aivan milloin vaan ei voi Dowton-maailmaan hypätä.

Talon oikeita asukkaita ovat Carnarvon kreivi ja kreivitär. Nykyisen jaarlin esivanhempien historia on huomattavasti värikkäämpää kuin Dowton Abbey ikinä. Aiemmin jaarlit menivät usein naimisiin kauniiden (ja rikkaiden) naisten kanssa… Yksi aikansa kohujulkkis oli nuori, kaunis ja rikas kreivitär Almina, viidennen kreivin puoliso. Juoru kertoo ettei pariskunta tykännyt toisistaan ”sillä tavalla” ja kreivittärellä -kin oli rakastaja…

Kreivitär Almina vuonna 1902 Kreivitär Almina, 5. jaarlin puoliso. Kuva on otettu 1902. Kuvan oikeudetu V&A

Chatsworth House on siis myös toiminut Pemberlynä, mutta ei Siinä tv-sarjassa vaan elokuvassa. Paikka on todella suosittu vierailukohde ja talon lisäksi myös puisto on upea.

Sekä talossa että puistossa on esillä taidetta. Puisto ja puutarha ovat jo sinänsä upeaa ympäristötaidetta. Puiston on suunnitellut Capability Brown, jonka kädenjälki näkyy useissa Englannin hienoimmissa puistoissa.

2016 on Brownin juhlavuosi ja se näkyy ympäri maan Brownin suunnittelemissa puistoissa, myös Highclere Castlen puistossa on erityisiä Capability Brown -kierroksia.

Minne mennä -listallani on muitakin paikkoja ja sinne taitaa kertyä niitä koko ajan. Mutta minkäs teet kun maailma on ihmeellinen ja täynnä vierailun arvoisia paikkoja.

Skotlannilla on oma säätiö, the National Trust for Scotland, samoin kuin Irlannilla, An Taisce. Mutta Skotlannin ja Irlannin Minne mennä -listasta joku toinen kerta.

HUOM. Matkoja suunniteltaessa kannattaa aina tarkistaa ovatko kohteet auki myös talvikaudella, sillä monet vanhoista taloista ovat kiinni talvikuukaudet, osa on kuitenkin auki juhlapyhinä ja viikonloppuisin.

 

Tiesitkö että:

-Chatsworth House on Devonshiren herttuan koti. Cavendishin perhe on asunut tilalla jo vuodesta 1549.

-Chatsworth House on myös noin keski-Englannissa, sinne on Lontoosta noin kolmen tunnin matka autolla tai junalla ja Manchesterista matka-aika on noin 1,5 tuntia tai junalla noin kaksi tuntia.

-Highclere Castle on eteläisessä Englannissa ja sinne on autolla noin 1,5 tunnin matka Lontoosta. Junalla matka kestää reilun kaksi tuntia

-Highclere Castlen viides kreivi meni naimisiin rikkaan, mutta avioliiton ulkopuolella syntyneen Almina Wombwellin kanssa. Almina sai 500 000 punnan myötäjäiset rikkaalta pankkiiri-isältään, joten tuon ajan mukaan avioliitto sopi molemmille osapuolille, toinen toi mukanaan rahaa ja toinen arvostusta.

-National Trustit toimivat lahjoitusten ja vapaaehtoistyön avulla

varusteleka.fi

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d