Jerez de la Frontera, pieni mutta kaunis kaupunki Andalucíassa

Jerezin Katedraali, Espanja, Jerez de la Frontera, Andalucía
Jerezin Katedraali.

Mies etsi kamerani latausjohtoa (joku on sen tallentanut) ja löysi kaikkea muuta, mm. kassillisen valokuvia ajalta ennen varsinaista digikuvaamisen aikakautta. Espanjan kuvat on otettu vuosina 1998 ja 1999 asuessani Espanjassa. Asuin Torremolinoksessa ja opiskelin espanjaa Malagassa.

Matkustelin jonkin verran, lähinnä Andalucíassa, mutta kävin tietysti myös Madridissa. Opiskelijan budjetilla mentiin, matkustin paljon junalla ja yövyin halvoissa hotelleissa ja sain huomata, että talvi se on Espanjassakin. Erityisesti Sevillassa ja Madridissa olin jäätyä, mutta lämpimänä pysyi kun ei jäänyt paikoilleen.

Yksi matkoista vei Jerez de la Fronteraan.

Mennessäni en tiennyt paikasta muuta kuin sherryn (niiin!), joten kaupunki tarjosi mukavan yllätyksen kaikkine nähtävyyksineen ja oli mukava kävelijälle.

Tio Pepe, sherry, Jerez, Andalucía, Espanja
Tio Pepen Bodega on keskellä kaupunkia joten siellä on helppo vierailla.

Jerez on kompaktin kokoinen kaupunki, joka tulvii historiaa. Suurin osa mahtavista nähtävyyksistä on keskustassa ja kaupungista saa hyvän kuvan kävelemällä. Muistan että tulin kaupunkiin junalla ja liikuin lähinnä kävellen, joten en osaa kertoa paikallisesta liikenteestä tai siitä mitä kaikkea upeaa löytyy kaupungin ulkopuolelta.

Kirkko, linnoitus ja viinitupa, kaikki kävelymatkan päässä
Kirkko, linnoitus ja viinitupa, kaikki kävelymatkan päässä

Jerez ja lähialue on ollut aina viinialue, jo ennen roomalaista aikaa. Alue on siis ollut asuttu jo ennen roomalaisten tuloa. Roomalaisten jälkeen tulivat maurit ja 1200-luvun lopulla alueen valtasi kristitty kuningas. 1400-luvun lopulla Jerez eli yhtä kukoistuskauttaan ollen portti Andalucíaan.

Alcazar on Jerezin vanha maurilainen linnoitus, joka on alun perin rakennettu jo 1000-luvulla. 1100-luvulla linnoitusta rakennettiin lisää, sinne lisättiin mm. asuntoja. Linnoituksen parasta antia on kaunis puutarha. Alueelta löytyy myös vanha arabialainen kylpylä. Linnoitus ei ole kovin suuri, mutta ehkä juuri siksi siellä kannattaa vierailla. Ei tule nähtävyysähky.

Alcazar, Jerez, sherry, Andalucía, Espanja
Alcazar on Jerezin vanha linna, jonka sisäpiha on upea puutarha.

Sherry on kotoisin Jerezistä ja Tio Pepe on tunnetuin merkki. Tio Pepen sherryt valmistetaan Jerezin ympäristössä, koska juuri alueen lämmin ja melko kuiva ilmasto ja maaperä tuottavat tietyn laisia rypäleitä.

Kävin tutustumassa Tio Pepen Bodegaan ja isot tammiset tynnyrit tekivät vaikutuksen. Mutta mielestäni itse Bodegassa ei ole kovin paljon nähtävää, mutta maistiaiset sen sijaan… Jos nyt matkustaisin, panostaisin maistajaisiin ja haluaisin myös käydä viininviljelyalueella.

tio-pepe_jerez
Tio Pepen Bodega aivan katedraalin vieressä on yksi Jerezin maamerkeistä
tio-pepe-merkki
Tio Pepen tuuliviiri on suurin toimiva tuuliviiri

 

Tiesitkö että

-Jerez on Cadizin provinsin suurin kaupunki ja Andalucían maakunnan viidenneksi suurin noin 200 000 ihmisen väestöllä

-Jerez on maailman sherry pääkaupunki

-Sevilla – Jerez välimatka on autolla ja junalla noin tunti ja Torremolinos – Jerez välimatka on autolla pari tuntia

Autonvuokrauspalveluita ympäri maailmaa

-Suosittelen Jerezia Sevillassa tai Aurinkorannikolla lomailevalle päivämatkakohteeksi

Teksti ja kuvat täti

2 thoughts on “Jerez de la Frontera, pieni mutta kaunis kaupunki Andalucíassa

Add yours

  1. Kiva, että Andalusia saa jotain muutakin kuin mainetta turistikohteena aurinkorantoineen. Näiden vuoksi sinne voisi matkustaa ja yhdistää rantalomaan. Toki ihan kuumalla tuonne ei kai viitsi mennä.

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: