Budjetilla Budapestiin

Nyt tarvii lomaa! Tai vapaata (lomahan on palkallista iloa, vapaata saa kun pyytää). Töissä on joka päivä samanlaista ja talvikaan ei tule. Päivät ovat harmaita. Ja pimeitä. Siis matkaan, jonnekin.

Mulla on eurooppalaisista pääkaupungeista vielä monta käymättä, itäisessä Euroopassa melkeinpä kaikki pääkaupungit ja maatkin vierailematta, joten on ainakin mistä valita. Tämän lomaa odoteltaessa -matkan budjettikaan ei ole kovin suuri.

Halvalla pääsee Prahaan, Varsovaan tai Budapestiin. Tjaa, Unkarin Budapest houkuttaa. Tähän aikaan vuodesta siellä on kaiken muun lisäksi joulutoreja. Kiinnostaa nähdä onko Budapestin joulutorit yhtä hienoja kuin Berliinin joulutorit.

Yleensä buukkaan lennot ja hotellit itse, mutta hetken nettitutkiskelun jälkeen huomaan, että matkatoimiston valmispaketti on ihan ok hintainen, joten yksi sellainen kiitos!

Halvimmat lennot saa kun ei matkusta viikonloppuna, joten matka alkaa maanantaina ja päättyy torstaina. Perillä on aikaa olla neljä päivää ja kolmella hotelliyöllä budjetti pysyy pienenä.

Ennen matkaa en aio suunnitella mitään. Menen Budapestiin ilman mitään muita suunnitelmia kuin Joulutorivisiitti. Tsekkaan ainostaan, että hotelli on keskustassa ja että sinne pääsee kätevästi julkisilla välineillä.

Valitsemani hotelli on Boutique Hotel Budapest. Hotellin keskeinen sijainti helpottaa lyhyillä reissulla kaupungin haltuunottoa.

kartta_hotelli_boutique
Boutique Hotel Budapest sijaitsee osoitteessa Só utca 6

Hotelli sijaitsee viidennessä kaupunginosassa, kivenheiton päässä Tonavasta sekä kaupungin vanhimmasta kauppahallista (Vásárcsarnok). Hotellista kävelee kahdessa minuutissa kauppahalliin, jonne askeleni vie heti ensimmäisenä päivänä. Kauppahallissa kutsuu erityisesti juustotiskit.

Sanaparissa Kauppahallin juustotiski on jotain erittäin houkuttelevaa.

Jokaisessa kaupungissa, jossa olen käynyt, olen vieraillut kauppahallissa. Kauppahalleissa tutustuu paikallisiin herkkuihin ja niissä voi myös seurata ihan tavallisia ihmisiä. Ne ovat suuria näyteikkunoita matkakohteeseen.

Sama pätee Joulutoreihin. Joulutori, ja muutkin markkinat, on mahtava paikka tutustua paikalliseen elämään. Budapestin kuuluisalla Joulutorilla, Vörösmartyn aukiolla, on myynnissä käsitöitä ja erilaisia herkkuja, kuten yleensäkin Joulutoreilla.

Useissa kojuissa on tarjolla unkarilaista makkaraa, mutta koska en pidä makkarasta, maistelen muunlaisia herkkuja, kuten glögiä ja hmm.. glögiä. No tietysti myös ruokia myös, älä nyt heti kuvittele että täällä leijaillaan ihan hippellissä.

Yksi unkarilainen erikoisuus on eräänlainen kaalikääryle tai oikeastaan se on täytettyä kaalia.

Ei niin kuin meidän kaalikääryle vaan kevyempi versio. Myös paahdettuja pähkinöitä ja kastanjoita on tarjolla vähän joka puolella. Rakastan pähkinöitä ja nämä talviset sokerrihuurretut ja paahdetut pähkinät ovat melkoisen herkullista naposteltavaa.

Toisena päivänä tutustuin paikallisiin kahviloihin. Lähellä hotellia oli mainio paikka, jonka lasisen kakkukaapin edessä seisoin lumoutuneena. Valinnan vaikeus on suuri. Voisin valita kaapista kaiken. No, aloitin paikallisella turboahdettua tikkupullaa muistuttavalla Kurtoskalacs-nimisellä leivonnaisella. Tämä turboahdettu tikkupulla muistuttaa hieman meidän pullaa, mutta se kieritetään puolan päälle ja paistetaan uunissa niin että valmiina se on ontto rulla, jonka sisään voi tuupata täytteenä vaikkapa kermavaahtoa. Tästä leivonnaisesta tehdään erilaisia versioita vaikka ja kuinka.

Tiistai-iltana askellan vielä yhteen matkojeni vakkari paikkaan. Olen käynyt Berliinin, Amsterdamin ja Dublinin vastaavassa paikassa joten pitihän Budapestinkin Hard Rock Cafe tarkastaa.

Ja kyllä, ruoka-annokset ovat isoja ja isoja ja juomat ovat sinisiä. Ja tuhteja.

Hard Rock Cafessa ei tarvitse etsiä paikallista väriä, täällä voi syödä juurikin saman tyyppistä ruokaa kaupungista riippumatta, joten HRC on samanlainen universaali keidas kuin Mäkkäri tai Starbucks, aina kun menet ovesta sisään, tiedät mitä saat.

Keskiviikkona kävin kaupoilla. Ihan hotellin läheltä löytyi Joulu – taivas tai helvetti, ihan riippuen siitä minkä asteisesti joulumaniasta kulkija kärsii. Noh, mulle kauppa oli taivas! Ihana!

tontut

Ja niiiin täynnä Joulua ettei sinne olisi mahtunut enää edes Petteri Punakuonon nenän loistetta.

Keräilin kauppoja kuin Hannu ja Kerttu pikkukiviä ja muutaman tunnin kuluttua olin jossain ja jalat eivät enää jaksaneet kantaa tätä pientä ruumista. Onneksi Budapestissa on toimiva julkinen liikenne. Ajelin jo aiemmin noin neuvostoaikaisella raitiopelivaunulla ja nyt palasin hotelliin metrolla.

Metromatkakin voi olla seikkailu, kun puhutaan varmasti neuvostoaikaisesta laitoksesta. Hetkeä ennen oven sulkeutumista alkoivat varotusvalot vilkkua ja hälytys huutaa, hetken olin että wtf, mutta vaunun oven rämähtäessä kiinni tajusin. Pieni varoitus on paikallaan ennen kuin giljotiiniovet rämähtävät kiinni. Enpä usko, että ovessa on sensoria, joten jos väliin jää niin se on sitten siinä, ei tarvitse jatkaa minkäänlaista matkaa.

Torstai-aamuna nautin aamupalaa pitkän kaavan mukaan, ja muutenkin päätin ottaa ihan relasti. Aamupalan jälkeen kävelin ja katselin kaupunkia, taloja ja Tonavaa. Tonavan yli menee yhdeksän autosiltaa, silloista kuuluisin ja vanhin on Ketjusilta, joka on koko kaupungin tunnusmerkki.

Tiedän tämän, koska sillat tekivät vaikutuksen ja oli ihan pakko googlata Tonava ja ystäväni Google kertoi, että Tonava saa alkunsa Saksan Schwarzwaldista ja laskee Romaniassa Mustaanmereen.

Tonava on ainoa Euroopan suurista joista, joka virtaa lännestä itään ja se virtaa kymmenen valtion alueella. Tonava kulkee myös usean maan rajalla, kuten Unkarin ja Romanian välissä. Niin, ettäs tiedät. Tonava googlaus olikin matkan ainoa historiallistieteellinen osio. Tällä matkalla en käynyt yhdessäkään museossa, kirkossa tai linnassa.

 

Tiestkö tämän:

-lentokentältä keskustaan pääsee bussilla ja metrolla noin kahdella eurolla

-Budapest on oikeastaan kaksoiskaupunki, joka muodostuu Budan ja Pestin osista ja niiden välissä virtaa Tonava, Duna

-Budapestin ja Unkarin historia on pitkä, roomalaiset perustivat alueelle linnoituksen ajanlaskun alun jälkeen, varsinaiset unkarilaiset, missä lie olivat evakossa, tulivat paikalle noin 800-luvulla.

-Pestiin rakennettiin ensimmäinen kirkko vuonna 1046. Budapesti on todellakinkaupunki, jossa on jokaiselle jotain, pidät sitten hurvittelusta, herkuttelusta, historiasta ja vaikkapa kylpylälomailusta niin Budapest tarjoaa kaikkea tätä.

-Kätevästi hotellit ja lennot löytyvät mm. momondo.fi kautta, mutta tällä kertaa edullinen budjettipaketti löytyi matkatoimiston kautta, lennot ja kolme yötä maksoi noin 400 euroa

 

Tytön matka (teksti täti), kuvat tyttö

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: